Scara cu balustrada din lemn, in spirala langa Bucuresti – FOREVER STAIRCASE by Bogdan Petru
Orice casa noua cu etaj va avea nevoie de o scara pentru a folosi eficient întreaga suprafață locuibila.
Insa designul scării influențează nu doar spațiul în care se se afla, hol sau living, ci întreaga atmosfera a casei. Pe scara urca și coboară toată familia în fiecare zi. Felul în care spațiul de circulație e amenajat poate influența starea de spirit a întregii familii.
In cele ce urmează va prezentam o scara realizata în apropiere de București, în Mogoșoaia. Deși poate fi considerat un cartier al Bucureștiului, Mogoșoaia a devenit o zona în care tinerele familii își îndeplinesc visul de a-și construi propria casa. Viata majorității locuitorilor este strâns legata de București însă valorile personale ii fac sa fie mai curajoși în ceea ce privește soluțiile de design.
Lemnul este materialul care conferă cea mai calda atmosfera spațiului în care este folosit. Este adevărat ca formele și finisajul acestuia participa în egala măsură la realizarea unei atmosfere calde și primitoare în spațiul în care este folosit.
Scara a fost realizata din beton, iar forma în spirală a acesteia a fost visul clienților. Este adevărat ca o astfel de forma curbă poate da bătăi de cap nu doar constructorilor, ci și celor care vor trebui sa o pună în valoare ca parte din designul interior al întregii case. În cazul de fata tot clienții au fost cei care au stabilit și direcția clasic-moderna a spatiului interior, însă designerul Bogdan Petru a definitivat într-un mod cu totul spectaculos finalul inferior al mâinii curente.
Realizata integral din lemn de stejar balustrada îmbină stilul clasic cu un design organic, modern. Baluștrii realizați la strung au o forma perfect rodunda, fusiforma, evitându-se obișnuitele capete rectangulare. Culoarea alba a fost aleasa din doua motive. Unul pentru a se amesteca visual cu albul pereților dând impresia de mai mult spațiu. Al doilea motiv este dat de contrastul cu mână curentă care scoate în evidenta forma acesteia. Acest ultim motiv se regăsește și în cazul treptelor.
Finalul mâinii curente are și el motivația lui artistică. Putem în mod evident sa dezvoltam o întreaga discuție referitor la faptul ca este vorba despre finalul sau pornirea mâinii curente însă nu o sa ne concentram pe asta acum.
După cum ne-a mărturisit, artist-designerul Bogdan Petru a ales în mod intenționat ca din mana curentă sa se desprindă patru fâșii și sa se unească la loc în una singură. A ales sa o numească finalul mâinii curente pentru ca asemeni experiențelor vieții umane. Grosimea mâinii curente reprezinta dezvoltarea înțelepciunii umane, care începe în copilărie când ești „cu capul în nori” și pe măsură ce acumulam experiente, înțelepciunea „se îngroașă” și ne apropiem de pământ din ce în ce mai mult spre finalul vieții când în mod atât practic cât și metaforic, intram în pământ. Revenind la cele patru fâșii care se desprind și apoi se unesc reprezinta cele trei dimensiuni cunoscute ale spațiului pământesc alături de cea de-a patra dimensiune mai puțin evidenta a timpului. Strâns legata de conștientizarea acestei realități a celor patru dimensiuni și de paralela realizata între mana curenta și înțelepciunea umană, o data cu înaintarea în vârstă și „coborârea cu picioarele pe pământ” realizam și existenta celor 4 dimensiuni.
Așadar iată ca ceea ce de cele mai multe ori este doar o balustradă cu funcționalitate exclusiv practica, poate fi transformata într-o adevărată exprimare artistica întregind atmosfera data de designul interior și oferind utilizatorilor ei atât o stare pozitiva cât și o poveste personală pe care sa o ofere generațiilor ce vor urma. De aici și numele dat acestei scări Forever Staircase.
URMARESTE-NEby
DISTRIBUIE
by